Cauchois Ø 10 ( fi 10 mm )

Drukuj

CAUCHOIS Należy do grupy francuskich gołębi mięsnych, której centrum hodowlane znajduje się w Paryżu. Jest ptakiem bardzo dużym, o masywnej budowie ciała, odznaczający się długim ogonem i długimi skrzydłami. Wyhodowany został z krzyżówki ras: garłacz, mondain, carneau i gołębi lokalnych polnych.

Posiada długą i gładką głowę, średniej wielkości z wypełnionym czołem. Dziób ma średniej długości, mocny a jego kolor zależy od barwy upierzenia. Gołębie o upierzeniu niebieskim i czarnym mają dziób koloru czarnego a o upierzeniu niebieskopłowym, czerwonym i żółtym koloru rogowego do jasnego. Woskówki są gładkie i wydłużone. Oczy o barwie pomarańczowoczerwonej otoczone ma wąską obwódką w kolorze zależnym od barwy upierzenia. i ma kolor od różowego przez ciemny aż do fioletowoczerwonego. Szyję ma mocno osadzoną, szeroką, średniej długości, odpowiednio cieńszą przy głowie. Jego pierś jest szeroka, zaokrąglona i znacznie wystająca. Plecy ma trochę płaskie, szerokie w ramionach i łagodnie opadające w kierunku długiego i szerokiego ogona. Długie skrzydła zakrywają plecy ptaka i bez krzyżowania lotek spoczywają na ogonie. Nogi posiada mocne, średniej długości i gładkie, zakończone pazurkami w kolorze dzioba.

Upierzenie cauchois występuje w odmianach: - jednokolorowe:

 

Obrączka nr. 10

{gallery}cauchois{/gallery}