Pochodzenie: Rasa wyhodowana we Wrocławiu około roku 1998. Powstała z krzyżówki gołębia pocztowego, Rysia Polskiego, Kinga i Amerykańskiego Mięsnego. Wrażenie ogólne: Gołąb duży, masa ciała minimum 650g, maksimum 900g – aby nie zatracił zdolności lotowej.
Wzorzec: cechy rasowości:
- Głowa: Duża, zaokrąglona, bez wybicia czoła.
- Oczy: Pomarańczowe do ciemnopomarańczowych.
- Brew: Wąska, koloru szarego.
- Dziób: Średniej długości, czarny. Woskówki średniej wielkości.
- Szyja: Gruba, robi wrażenie krótkiej.
- Pierś: Szeroka.
- Plecy: Szerokie i długie, lekko opadające ku tyłowi.
- Skrzydła: Zwarte, noszone na ogonie.
- Ogon: Wąski, lekko uniesiony.
- Nogi: Szeroko rozstawione, nieopierzone.
- Upierzenie: Obfite, dobrze przylegające.
- Rodzaje kolorów: Czarny.
- Kolor i rysunek: Jednolicie czarny i czarny nakrapiany.
- Duże błędy: Masa ciała powyżej 900g lub poniżej 650g, krótki tułów, wąski grzbiet, wąska postawa nóg, ogon uniesiony ku górze jak u kuraków, krótki dziób, czerwona brew, skrzydła noszone pod ogonem.
Obrączka nr. 9